Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      За 2011 рік введено в експлуатацію 9,7 млн. квадратних метрів житла

      5 січня 2012, 11:45 переглядів: 5371

      За 2011 рік введено в експлуатацію 9,7 млн. квадратних метрів житла. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк в інтерв’ю Українському національному інформаційному агентству «Укрінформ»

      Анатолій Близнюк розповів, що минулого року проведено інвентаризацію об'єктів незавершеного будівництва, визначено реальний стан та перспективи їхньої добудови. «Розпочалася реальна робота з переходу до розвитку територій на основі актуальної містобудівної документації, планування цього розвитку на середню та довгострокову перспективу», - наголосив Анатолій Близнюк.

      Міністр підкреслив, що держава активізувала діяльність на ринку житлового будівництва. Мінрегіон ініціював запровадження кредитних канікул позичальникам Державного фонду сприяння молодіжному будівництву, які інвестували свої кошти в об'єкти, що стали проблемними. Субсидії на купівлю квартир у розмірі 30% вартості житла отримали близько тисячі сімей. У межах виконання Державних програм забезпечення молоді житлом та будівництва доступного житла введено в експлуатацію більше ніж півсотні об'єктів.

      «Сукупно у 2011 році учасниками державних житлових програм стало понад тисяча двісті сімей. Це дало змогу залучити в будівельну галузь 616 млн. грн.. інвестицій та ввести в експлуатацію понад сім тисяч квартир», - зазначив Анатолій Близнюк.

       

      надано: Департаментом інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ

      Інтерв'ю Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолія Близнюка Українському національному інформаційному агентству "Укрінформ" від 4 січня 2012 року:

      За підсумками 2011 року в будівельній галузі спостерігається зростання обсягів робіт. Якою мірою це стосується житлового будівництва, чи вдалося тут подолати кризові явища попередніх років - про це йдеться в інтерв'ю міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Анатолія Близнюка агентству УКРІНФОРМ.

      - Поки що можемо говорити не про подолання, а, скоріше, про поступовий вихід із кризи, - сказав А.Близнюк. - Галузь відреагувала зростанням на загальне оздоровлення економіки. Виняткового значення в цих умовах набули заходи з дерегуляції та спрощення дозвільних та погоджувальних процедур у будівництві, що стало закономірним наслідком розробки та впровадження державної політики Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Закон України "Про регулювання містобудівної діяльності" набув чинності на початку року, а ще до його закінчення Мінрегіон завершив підготовку всіх необхідних підзаконних актів. Було прийнято 21 постанову Уряду, 15 наказів Мінрегіону і 3 настанови, внесено зміни в 23 закони і один декрет Кабінету Міністрів. Спрощення і дерегуляція в будівництві перейшли у практику життя.

      - Які обсяги введення житла у минулому році?

      - За 2011 рік введено в експлуатацію 9,7 млн квадратних метрів житла. Проведено інвентаризацію об'єктів незавершеного будівництва, визначено реальний стан та перспективи їхньої добудови. Розпочалася реальна робота з переходу до розвитку територій на основі актуальної містобудівної документації, планування цього розвитку на середню та довгострокову перспективу.

      Загалом треба підкреслити, що держава активізувала діяльність на ринку житлового будівництва. Мінрегіон ініціював запровадження кредитних канікул позичальникам Державного фонду сприяння молодіжному будівництву, які інвестували свої кошти в об'єкти, що стали проблемними. Субсидії на купівлю квартир у розмірі 30% вартості житла отримали близько тисячі сімей. У межах виконання Державних програм забезпечення молоді житлом та будівництва доступного житла введено в експлуатацію більше ніж півсотні об'єктів. Сукупно у 2011 році учасниками державних житлових програм стало понад тисяча двісті сімей. Це дало змогу залучити в будівельну галузь 616 млн грн інвестицій та ввести в експлуатацію понад сім тисяч квартир.

      - В одному із записів у своєму блозі Ви зазначили, що Мінрегіон "готує зміни законодавчої бази в системі відносин забудовник - споживач". У чому суть цих змін?

      - Не секрет, що відносно до середньої зарплати ціна на квадратні метри у нас у країні справді не адекватна. Тому, вважаю, держава повинна опікуватися створенням платоспроможного попиту - високих доходів громадян, що повернуться в усі галузі економіки - те ж будівництво, наприклад. Першочергова наша турбота, як профільного міністерства, -зниження ціни шляхом простоти і прозорості її формування. І ми успішно це робимо - дерегуляція та спрощення дозвільних та погоджувальних процедур у будівництві триває.

      Ми готуємо зміни законодавчої бази в системі відносин забудовник-споживач. Першим кроком стане розробка типового договору громадянина із забудовником. З одного боку, треба поставити в певні рамки будівельників: щоб вони могли заробити, але заробити цивілізовано, без випадків, подібних "Еліта-Центр". З іншого боку, споживач повинен бути захищеним і мати можливість вибору. Усі подальші зміни дадуть ефект у більш віддаленій перспективі. У будівництві має на повну силу запрацювати ідеологія "довгих грошей". Забудовник повинен мати можливість не збирати гроші громадян, піддаючи себе та інвесторів невиправдано високому ринковому ризику, а брати дешеві кредити, будувати будинок і продавати або здавати квартири вже оздоблені, а можливо, навіть умебльовані. Природно, споживач повинен мати можливість це купити.

      - Чи готова галузь за своїм кадровим потенціалом, матеріально-технічним оснащенням нарощувати обсяги будівництва, виробництва власних будматеріалів?

      - Імпортозаміщення та підвищення якості вітчизняних будівельних матеріалів - постійна наша турбота. Про успішну роботу в цьому напрямку свідчить позитивне сальдо експорту вітчизняних будматеріалів. Порівняйте, за весь 2010 рік його обсяг становив 2 млрд грн, а в 2011 році цього показника ми досягли вже у першому півріччі. Суттєво знизилися також показники імпорту будівельної теплоізоляції, виробів із ніздрюватого бетону, низки інших гостро необхідних українському будівництву матеріалів.

      З точки зору кадрового і матеріально-технічного забезпечення галузь готова хоч сьогодні наростити потужності в кілька разів. Єдина її проблема - фінансування. Зараз Україна може будувати хоч 20 мільйонів квадратних метрів на рік, замість нинішніх десяти, справа лише за платоспроможним попитом.

      - Чого б Ви побажали працівникам будівельної галузі, країні та її громадянам у новому 2012 році?

      - Щиро хочу, щоб будівельна галузь, яка торік показала свій характер локомотива економіки, змогла у 2012-му перевершити докризові рівні. Щоб кожен житель нашої країни мав реальну можливість придбати або збудувати свій дім, наповнити його добробутом і щастям. Тому напередодні світлого дня Різдва Христового, цього родинного, об'єднуючого свята, бажаю всім миру, тепла, злагоди, достатку та Божої благодаті.

      - Дякую за розмову.

      Олег Олійник, УКРІНФОРМ.

      Коментарі